Derfor skal du huske at gå til tandlægen

Tandlægerne hører typisk ikke til de mest vellidte fagpersoner i Danmark. Faktisk har de ry for at være enormt dyre, og det er desuden også de færreste, som synes det er sjovt at skulle til tandlægen og have eftersyn eller behandling.

Men vi kommer ikke uden om det: tandlægen er vigtig… og det er der flere gode grunde til!

En mundsygdom kan forværre andre sygdomme

Hvis ikke tænderne i sig selv skule være grund nok, så findes der flere andre. Forskning viser nemlig, at sygdomme i mundhulen f.eks. kan forværre andre sygdomme. Det kan f.eks. komme til udslag ved et værre forløb med diabetes eller hjerte-kar-sygdomme. Mundhulen spiller faktisk en stor rolle for kroppen, og det er i forvejen almindeligt kendt, hvordan tandpiner kan føre til hovedpine, dårlig søvn, svær fordøjelse m.m.

Det er med andre ord vigtigt at få foretaget løbende tandeftersyn.

Hvilken farve er du?

Mens nogle kan klare sig med et enkelt tandlægebesøg hver 24. måned, skal andre hyppigt afsted. Det afhænger naturligvis af tændernes tilstand, og netop tilstanden på dit tandsæt er med til at placere dig i en patientgruppe – nærmere bestemt den grønne, gule eller røde gruppe.

Du er grøn: Hvis du er i den grønne patientgruppe, er dine tænder fine. Du skal derfor ikke forvente mere end en indkaldelse en gang årligt – eller måske blot hvert andet år.

Du er gul: Hvis du er i den gule gruppe, er det muligt, du har en smule aktiv sygdom i tænderne. Den gode nyhed er, at det bør være hurtigt at rette op på. Du skal dog regne med at besøge tandlægen hvert halve år.

Du er rød: Tilhører du den røde patientgruppe, er der en aktiv sygdom i tænder eller tandkød, som er mere alvorlig. Den gør, at du må besøge tandlægen til behandling ofte.

Det er vigtigt at huske, du kan flytte dig mellem grupperne. Skift i livsstil, pludselig sygdom i tænderne osv. kan derfor have stor betydning for behovet for tandlæge.

Husk også, at tandlægen tit kan tage problemer i opløbet, inden de udvikler sig til gener – og inden der bliver behov for større (og dyre) indgreb. Derfor er det en god idé at overholde sine aftaler med tandklinikken.