Gode ting at gøre sig bekendt med inden graviditet

Overvejer du at få børn? Hvis svaret er ja, hvad end det er inden for den nærmeste fremtid, eller du først forestiller dig at det skal ske et godt stykke længere fremme, er der nogle ting som kan være gode at gøre sig bekendt med, inden du påbegynder din graviditet. Dette er naturligvis ikke en nødvendighed, men herunder får du nogle få ting at huske på inden og under graviditeten.

Rutinemæssige ultralydsskanninger

Når man er gravid, bliver man tilbudt at få skannet sit foster 2 gange, ved hjælp af ultralydsundersøgelser. Disse foregår ved at en udannet sonograf – en jordemor, radiograf eller sygeplejerske – først påfører en ultralydsgel til maven. Derefter benyttes en ultralydsskanner, som kan udsende ultralydsbølger, der er med til at give et godt billede af fosteret. Skanningerne udføres for at tjekke både termin, størrelse på fosteret og om der eventuelt er synlige misdannelser.

Mavens størrelse

For mange gravide vil fosteret vokse sig så stort at maven begynder at komme i vejen, når man skal lave selv de mest almindelige ting. Det starter måske med at man har svært ved at finde ordentlig ro, når man lægger sig ned for at skulle sove om aftenen. Her kan eksempelvis en graviditetspude være behjælpelig. Den er nemlig lavet til at man som gravid forhåbentlig kan få en bedre nats søvn. Et andet scenarie er når det kommer til påklædning og sko. De fleste er nok godt klar over det, men det er heller ikke unormalt ikke at tænke videre over det når det faktisk kommer til stykket. Bukser, trøjer og overtøj uden elastisk stof kan ende med at blive, ja mere eller mindre ubrugelige, i en bestemt periode af graviditeten. Det gælder også for sko, der kan være både ubehagelige at have på, og umulige at påføre sig når først maven har vokset sig til en bestemt størrelse.