Hvad indebærer et servicetjek?

Er det ved at være tid til, at bilen skal til tjek igen? Læs med her og følg med i, om din automekaniker følger de generelle retningslinjer for, hvad et servicetjek indebærer.

Husk, hvis du har en bil med garanti på, at den skal behandles efter fabrikantens forskrifter. Hvis du går til et uautoriseret værksted, så risikerer du nemlig, at bilen falder i værdi. Der vil oftest være en anvisning til, hvordan eftersynet skal forløbe i bilens medfølgende servicehåndbog.

Har du fx en Opel, så skal du lede efter en automekaniker, der specifikt mærker sig på at være et Opel værksted.

Tjek af lys og lygter

Det er selvfølgelig vigtigt, at lyset altid virker gnidningsfrit på ens bil. Alt andet kan have katastrofale konsekvenser. Både for dig selv og dine medtrafikanter.

Når lyset skal tjekkes, vil mekanikeren gennemgå kontrol af både bilens for- og baglygter, samt blinklygter. Derudover skal bremse- og baklys tjekkes, samt katastrofeblink.

Er bilen indstillet med tågelygter, vil disse også skulle kontrolleres.

Tjek af olie og filter

Uanset hvilket bileftersyn du kommer til, så vil din bil skulle gennemgå et olietjek. I de fleste tilfælde vil servicen også indebære et skift af motorolie, hvor man også vælger at skifte luftfilteret. Det vil i hvert fald som minimum blive tjekket af mekanikeren.

Derudover vil mekanikeren også ofte tjekke sprinkler- og kølervæske og eventuelt opfylde kølervæsken. Det kan også være nødvendigt helt at skifte kølervæsken, men det kommer helt an på din bils alder, og hvor godt den kan tåle frost.

Tjek af bremser

Det er selvsagt vigtigt, at bilen skal kunne bremse. Her tjekker man blandt andet bremseskiven, der kan være så slidt, at du vil få at vide, den skal udskiftes ved næste servicebesøg.

Bremsekontrollen kan også indebære et visuelt tjek, hvor mekanikeren kigger ind i bagsiden af hjulet for at se, om bremserne ser slidte ud.

Tjek af dæk

Når man skal tjekke bilens dæk, kigger man efter slitage. Det er vigtigt, at man tydeligt kan se dækkens mønster, da dette er der for at sikre, at bilen kan “holde fast” under usikre forhold eller på glatte underlag. Der vil også blive tjekket for lufttryk og naturligvis kigget efter store, tydelige skader.