Sådan stopper du diskrimination på arbejdspladsen

Diskrimination hører ikke til nogle steder. Især ikke på arbejdspladsen. Dog kan det for nogle føles svært at tale højt, når de er vidne til eller selv oplever diskrimination. Endnu sværere er det, når det er arbejdsgiveren, som udfører diskriminationen. Denne vanskelighed kan skyldes frygt for at komme på kant med arbejdsgiveren eller endda få en opsigelse.

Dog er det utroligt vigtigt at gøre noget ved dette urimelige problem. Her kan du læse mere om, hvordan du kan håndtere diskrimination på arbejdspladsen.

Snak med arbejdsgiveren

Hvis diskriminationen kommer fra arbejdsgiveren, skal du stadig ikke være bange for at tale højt. Denne diskrimination kan blandt andet være racerelateret eller fokuseret på køn. Dette bør i hvert fald ikke accepteres.

Dermed kan du fortælle din arbejdsgiver om konsekvenserne for diskrimination på arbejdspladsen. Disse konsekvenser lover nemlig ikke godt for arbejdsgiveren, og det kan hermed gøre arbejdsgiveren mere opmærksom på den dårlige opførsel.

Ved at snakke direkte med kilden for diskriminationen kan man således slukke for diskriminationen. Hvis arbejdsgiveren dog vedbliver med diskriminationen, kan man eksempelvis skrive en klage. Hvis diskriminationen består af en opsigelse, kan man også få fat i en advokat.

Snak med medarbejderne

Hvis diskriminationen kommer fra arbejdsgiveren, behøver du ikke stå med problemet alene. Dette gælder både, hvis du er offer for diskriminationen, eller hvis du er vidne. Ved at snakke med de andre medarbejdere på arbejdspladsen kan I sammen komme frem til en løsning.

Det kan være, at der er mere end én medarbejder, som har oplevet diskriminationen. Det kan eksempelvis også være, at diskriminationen er rettet mod medarbejdere af det kvindelige køn. Det kan blandt andet være mangel på ligeløn. Dette kan ske i private virksomheder. Dette bør ikke accepteres, og der bør tages kontakt til arbejdsgiveren eller en større autoritet.

Hvis det derimod er en medarbejder, som udfører diskriminationen mod en anden medarbejder, er der en masse ting, som man kan gøre. Her er det selvfølgelig også en god ide at tale med alle medarbejderne på arbejdspladsen. Dermed kan I sørge for at tage en ordentlig snak med den pågældende medarbejder.

Det kan nogle gange hjælpe at gøre medarbejderen opmærksom på, at denne opførsel ikke er okay. Andre gange vil det desværre ikke gøre en forskel. Her kan man med fordel kontakte arbejdsgiveren, som helst bør gøre noget ved problemet. Hvis dette ikke er tilfældet, kan arbejdsgiveren anses som værende en del af diskriminationen.

Tal respektfuldt

Man kan nemt komme til at komme langt op i det røde felt, når man er vidne eller offer for diskrimination. Dog bør man bestemt lære at holde tonen, selv når man befinder sig i det røde felt.

En konfrontation som blot kan beskrives som værende truende og respektløs, kan hurtigt miste budskabet bag de hadefulde ord. Det er dermed vigtigt, at man ikke bekæmper had med had.

Man kan med fordel forberede sig på, hvordan man vil tale med den diskriminerende person. Her kan man skrive et par stikord, som man kan holde sig til, mens man taler.