3 designerstole, som man bør kende

Det er ingen hemmelighed, at Danmark er kendt for klassiske designmøbler og stolte møbeltraditioner. Især hvad det angår stole. Der findes et hav af stole, som har været banebrydende for danske møbelkunst, og den måde, som man indretter sig på i dag. For mange er det en investering at købe designermøbler. Samtidig bidrager de med glæde og æstetisk skønhed til boligen i mange år, og ofte i flere generationer, da de går i arv. Læs med her i artiklen for at lære mere om nogle af de danske designklassikere, som Folkestolen, Svanen og Høvdingestolen.

Folkestolen af Børge Mogensen

Folkestolen også kaldet J39 er en smuk designstol fra Børge Morgensens hånd. Børge Mogensen skabte denne stol 1947. Stolen, der skulle  tage stilling til produktion, funktion og demokrati. Han havde en mission om at lave møbler til folket. Den dag i dag er hans møbler, og især J39, fortsat  populære. Såvel i Danmark som resten af verden. J39 eller folkestolen, går hånd i hånd med de værdier og den udbredelse, som kommer med designet.

Folkestolen er en smuk stol med et flettet sæde. Den er en af de mest solgte klassikere i Danmark. Stolens design er tidløst, hvilket gør den lige så relevant i dag, som den var, da den blev introduceret for mere end 70 år siden. Det er en smuk spisestol, som passer ind i ethvert hjem. Både som spisebordsstol, men også som et smukt dekorativ møbel andre steder.

Svanen af Arne Jacobsen

Svanen er en anden af de meget kendte danske designmøbler. En svanen stol kender de fleste pga af det meget ikoniske design. Svanen er en af Arne Jacobsens populære designermøbler. I slutningen af 1950’erne skulle han tegne interiøret til SAS-hotellet overfor Københavns Hovedbanegård. Flere af hans møbler derfra er blevet til klassikere. Dette gælder blandet andet også svanen, som skulle stå i lobbyen og i loungeområdet på hotellet.

Helt unikt for svanen og for dens tid er, at stolen ingen lige linjer har. Det havde man ikke set før på det tidspunkt, hvilket var med til at tage den danske befolkning med storm. Arne Jacobsen har altid været kendt for at skabe en masse smukke designs med et rent, harmonisk og balanceret udtryk.

Høvdingestolen af Finn Juhl

Høvdingestolen er designet af Finn Juhl i 1949. Den ikoniske stol er blevet et af hans mest populære mesterværker. Stolen kan passes ind i mange forskellige indretningsstile, og står flot praktisk alle steder. Stellet er fremstillet i valnød. Sæde, ryglæn og armlæn er hånd polstrede med læder, hvilket er med til at give ekstra siddekomfort.

Høvdingestolen er inspireret af flere forskellige kulturer, og ser man på detaljerne, så er det indlysende, hvorfor stolen hedder ”Høvdingen”.