Har jeg brug for en elektriker?

Ved du, hvilket el-arbejde du selv kan udføre? Uanset om du er handy eller overlader hele køkkenrenoveringen til fagfolk (tømrere og elektrikere), er det vigtigt at vide, hvilke regler der gælder i Danmark.

Det fleste af os synes at det er sjovt at bygge og forny derhjemme, men når det kommer til elinstallationer og el-produkter, kan konsekvenserne være store, hvis noget går galt. Det er af gode grunde få el-opgaver, du som privatperson selv lovligt må udføre, og du er ansvarlig for, at dit hjem er sikkert både overfor dig og andre i dine omgivelser.

Hvis der mangler en stikkontakt – ring til en elektriker

Kort sagt må du ikke selv foretage dig noget, når det handler om arbejde i de faste elinstallationer. Du må f.eks. ikke selv flytte en stikkontakt eller tilslutte et komfur, der ikke har stik. Du kan dog udskifte selve yderkappen på en eksisterende stikkontakt eller en afbryder. Husk først at slukke for hovedafbryderen.

Hvad med udskiftning af køleskab?

Køleskabe, komfurer og vaskemaskiner med stik tæller som produkter, og disse kan du selv roligt tilslutte. Mangler apparatet et stik, kræves fast installation og der skal du hyre et elselskab til arbejdet. Er du usikker på, hvilket el-arbejde du selv kan udføre, kan du gå ind på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og læse om hvad du selv må lave af el.

Er elektrikeren autoriseret?

Du er ansvarlig for, at dit el-anlæg er sikkert, at arbejdet på anlægget udføres af folk med de rette kompetencer, og at der løbende udføres eftersyn, vedligeholdelse og vedligeholdelse. Det gælder også de elektriske produkter, som du tilslutter anlægget.

Læs mere: https://www.autoriseret-elektriker.dk/

Du skal også holde styr på de love og regler, der gælder. For at finde ud af om den elektriker som du hyrer er autoriseret så er de også inde på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, du kan søge i autorisationsregistret på. Tast ind virksomhedens CVR-nummer og se om de er registrerede.