Når din partner dør

Dette indhold er sponsoreret

Når to mennesker siger ja til hinanden, om end det er i en kirke eller på anden vis, drømmer de fleste om forevigt. Vi er dog kun mennesker, og på et eller andet tidspunkt i vores liv, mister vi dem vi har kært. Om end det er pludseligt eller enden på et langt sygdomsforløb, så rammer en partners død rigtig hårdt. Har du eller en du har kær mistet deres partner? Og ved du ikke, hvad du skal stille op, kan du læse med her og få nogle gode råd til, hvordan man håndterer livet og sig selv, når man mister en partner. 

Begravelsen

Det første de fleste tænker på når chokket har lagt sig, er begravelsen. Er det ikke noget din partner og dig har snakket om forinden dødsfaldet, kan dette være en uoverskuelig opgave. Du er tynget af sorg og realiteten af, at havde mistet en af dem du elsker allermest, hvorfor en begravelse ikke er det, som bør fylde. Foruden støtte fra dine venner og familie, så findes der også andre måder at få hjælp ved dødsfald. Kontakt din lokale bedemand og vær ikke bange for, at spørge om for meget. Bedemænd er ikke kun eksperter i begravelser, de har også en masse viden om procedurerne ved dødsfald. 

Bekæmp ensomhed

Ensomhed er en følelse de fleste enker kommer til at opleve. Det kan være at din mand har været en meget aktiv del af det, som har holdt jeres familie kørende, hvilket et dødsfald kan vende om på hovedet. Foruden sorgen over at have mistet et menneske, som har været med dig i mange år, oplever mange en ensomhed i hjemmet. Det kan føles stort og tomt, når din partner ikke længere er med dig. Det er disse situationer meget vigtigt ikke at gå inde med denne følelse. Del med din familie, hvordan du har det. Lad dine venner vide, at du føler dig ensom. Er følelsen vedvarende, bør du søge hjælp hos professionelle, der har redskaberne til, at hjælpe dig på bedste vis. 

Lad dit netværk gribe dig

Død er et enormt tabu for rigtig mange danskere, kvinder såvel som mænd. En stor hæmsko for mange enker er villigheden til at undgå emnet i frygt for, at menneskerne omkring en bliver utilpasse. De fleste vil dog være åbne for samtale, hvis du kommer til dem. Lad ikke din frygt for at være for meget forhindre dig i at heale. Oftest er både familie, venner, arbejdskolleger og andre netværk, klar til at hjælpe dig og dine nærmeste pårørende. Lad dit netværk hjælpe dig. Der er ingen skam i, at vise din sorg. 

Livet efter døden

Der kommer et tidspunkt, hvor du skal videre i dit liv. Tag et skridt ad gangen, men vigtigst af alt husk på, at du ikke efterlader din partner. at komme videre kan være hårdt, fordi det kan indebærer skyldfølelse. Der er mange måder at holde mindet om din forrige partner i live, men at sidde fast i din tilværelse er ikke en af dem. Glem ikke dit eget liv i din partners død.